Multisport- ja seikkailu-urheilu

Itsensä haastamista, luonnossa liikkumista, rajojen hakemista, taktikointia, pieniä- ja isompia virheitä, onnistumisia, hauskaa yhdessä oloa ja paljon muuta!

Laji voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen.

A) Multisport kilpailut, Multisport race
B) Seikkailu-Urheilukilpailut, Adventure race

A) Multisport kilpailut ovat yleensä lyhyitä ja nopeatempoisia. Kilpailujen pituudet vaihtelevat tunnista n. kymmeneen tuntiin. Kilpailut voivat olla yksipäiväisiä tai muutaman päivän kestäviä etappikisoja jolloin jokaisena päivänä kisataan 2-24 tuntia. Lajissa kilpaillaan yleensä yksin tai joukkueena. Joukkueen koko voi olla 2-4 henkeä. Yleensä mukana kannettavan tavaran määrä rajoittuu nesteeseen ja energiaan. Multisport kilpailut sopii kaikille, jopa aloittelijoillekin. Kilpailuissa on yleensä kunto- tai B sarja joka on tarkoitettu vähemmän tosissaan meneville. Suomessa käytävät Spring Adventure, No Limit Adventure, Archipelago Adventure ja X-Kaato kuuluvat tähän kategoriaan.
Maailmalla tunnetuin Multisport kilpailu on Wulong Outdoor Challenge Kiinassa.

B) Seikkailu-Urheilukilpailut ovat äärimmäisiä kestävyyskokeita. Kilpailujen kesto  vaihtelee 2-10 vuorokauden välillä. Yleensä kilpailut ovat "Nonstop style" kisoja , mikä tarkoittaa sitä että ensimmäinen joukkue maalissa on voittaja. Matkan aikana joukkue on itse päättänyt taukojen määrästä ja pituudesta. Kilpailussa kannetaan turvallisuuteen ja osuuksien suorittamiseen liittyvää tavaraa mukana. Reppujen paino on kovimillaan jopa 10kg. Kilpailuihin lähtemisen edellytyksenä on hyvä tekniikka harjoittelu sekä usemman multisport kilpailun suorittaminen. EI suositella ensikertalaisille. Yleensä lajissa kisataan joukkueena, jonka koko on 4 henkeä. Tunnetuin ja ainoa seikkailu-urheilukilpailu Suomessa on Endurance Quest.
Maailmalla lajissa kilpaillaan maailmancup sarjaa (ARWS), johon kuuluu n. 10 karsintakilpailua ympäri maailmaa. Karsintakisojen perusteella osa joukkueista saa paikan vuosittain järjestettävään MM kilpailuun.

Endurance Quest 2012 kilpailun vaihtolaatikkokaavio

Historia, Adventure race

Multisport urheilu sai alkunsa -80 luvun alussa Uudessa-Seelannissa kun siellä alettiin järjestämään lyhyitä "maastotriathlon" kilpailuja. Ensimmäisiä kilpailuja oliCoast to Coast kilpailu, jota pidetään multisportin henkilökohtaisena MM-kilpailuna.
Henkilökohtaisia kilpailuja seurasi nopeasti usean päivän pituiset "nonstop style expediton race" kilpailut.  Näistä ensimmäisenä oli ranskalaisten järjestämä Raid Gauloises kilpailu. Yhdessä näistä kilpailuista oli osallistumassa englantilainenMark Burnett, joka lanseerasi vuonna 1995 maailman kaikkien aikojen kuuluisimman seikkailu-urheilukilpailu Eco-Challengen. Burnett onnistui heti ensimmäisenä järjestämisvuonna 1995 myymään kilpailuformaatin Discovery Channelille. Kaupan myötä Burnetista tuli monimijonääri ja on nykyään yksi kuuluisimmista TV formaatti tuottajista USA:ssa.

Alun nousukauden jälkeen ympäri maailmaa käytiin useita megaluokan kilpailuja mm. Mild Seven Outdoor Quest, Primal Quest , Expedicao Mata Atlantica, Ecomotion ja Southern Traverse.
Nykyään kilpailut ovat paljon pienempiä ja rahapalkinnot murto-osa takavuosien summista. Vuodesta 2001 on järjestetty Maailmanmestaruus kilpailuja. Kaikkien aikojen ensimmäisen Maailmanmestaruuden voitti suomalainen Nokia Adventure. 

Nokia Adventure on kaikkien aikojen selvästi menestynein suomalaisjoukkue voitettuaan Maailmanmestaruuden lisäksi mm. Raid Gauloises, Mata Atlantica, Maailman Cupin ja Mild Seven Outdoor Quest kilpailun kolmesti. Lisäksi tiimi voitti Euroopan mestaruuden kahdesti. Tiimi tunnetaan myös siitä että se muutti koko lajin oikeaksi urheilulajiksi, alun "seikkailu" vuosien jälkeen.

Suomessa kaikkien aikojen kovin ja ainoa seikkailu-urheilukilpailu on Endurance Quest. Kilpailu oli pituudeltaan alkuvuosina 60 tuntia. Tämän lisäksi suomessa järjestetään vuosittain n. 10 kpl 3-24 tunnin pituisia kilpailuja.

 

 

Facebook-sivun näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.